Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie (CGT)  is een evidence-based behandelmethode voor diverse psychische klachten en problemen.

In de cognitieve gedragstherapie staat de gedachtegang van mensen centraal in de visie op het ontstaan en het voortduren van psychische problemen. Uw therapeut zal samen met u onderzoeken welke gedachten bij u leiden tot nare gevoelens of problematisch gedrag.

De cliënt werkt samen met de therapeut aan het anders leren denken en doen, waardoor de cliënt beter met een situatie om kan gaan. Het idee hierachter is dat het niet de situatie zelf is die negatieve gevoelens veroorzaakt, maar de manier waarop de situatie door de persoon wordt geïnterpreteerd.

Het is een behandelmethode waarbij een actieve inbreng van de cliënt wordt verwacht. Er worden huiswerkopdrachten gegeven, bijvoorbeeld het noteren van concrete probleemsituaties, aan de hand waarvan wordt bekeken welke gedachten u hinderen,waarna manieren worden gezocht anders met de situatie om te gaan.

Bij angstbehandelingen kan de cliënt gevraagd worden tussen de sessies door zelf te oefenen met situaties die de cliënt tot dan heeft vermeden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s